A magyar szövegért kérem görgessen lejjebb!

Esztergom is a nice and amazing small city in the Danube Bend in Hungary, near to Budapest. I couldn’t spend a whole day long time ago here, so yesterday we decided to visit it again. It was a trully positive suprise for me!

Esztergom was renewed. The oldtown is as beautiful as it was in the medieval. The city offers not only possibilities for rest and relaxation, but there are several monuments and hidden gems to discover as well.

Esztergom, laying at the bank of the Danube is calm and beautiful. The most important sight is the Basilica, that is not only the largest church of Hungary, but the seat of Hungary’s Chatolic Church. The neoclassical monument is the largest church in the country with its 118m high dom.

The Basilica was built at the place where the nation’s first cathedral was founded in the 11th century by our first king, St. Stephan. He is also belived to have been crowned here in 1000.

Right next to the Basilica you can find the Castle Museum with a small labyrinth of alleys, the gate to the Castle Museum. The most beautiful place in the building is the palace chapel, that is a must see place here. The style of the old Castle is also interessting: from Romanesque through Gothic, to Renessaince and Ottoman.

The milieu of Víziváros (Wather Town) is just amazing. Here you can find not only the old Öziceli Hacci Ibrahim Mosque, that is the most North-Western Mosque of Europe, built by Hacci Ibrahim from Uzice (now Serbia, former Bosnia-Hercegovine), but also the Veprech Tower and the old Primate’s Place where you can find the rich exhibition of the Museum of Christian Art. Here is the Elisabeth Park, that leads you to the yacht harbour and to the Danube Bank. From here you can see the old Maria-Valeria Bridge that was exploded in the world war II and rebuilt in 2000-2001! In the middle of the bridge is the border to Párkány, Slovakia.

And these are just sights in the oldtown! The city offers great possibilities for those who like wathersports or hikeing, walking or touring! If you wish to discover the city, visit my website and ask for special offers! The program is also aviable with private trasfer from Budapest!

Discover this small and amazing city with me, and collect unforgettable experiences!

Esztergom, a Dunakanyar kapuja

A város ugyan az ország legnagyobb templomáról, a Bazilikáról híres, azonban ez csupán egy, a rengeteg csodás látnivaló közül. A kisvárosban a számos látványosságnak és kiváló éttermeknek, kávézóknak, a természet által nyújtott aktív sportlehetőségeknek köszönhetően könnyen el lehet tölteni egy egész napot, sőt, akár egy kellemes hétvégét is.

Esztergom óvárosa csodásan megújult az elmúlt években. A hatalmas Bazilika mellett, melynek 118 méteres kupolája a legnagyobb a hasonló hazai épületek kupoláját tekintve, érdemes felfedezni a Vármúzeumot, mely érdekes kiállításokkal, lapidáriummal és egy gyönyörű várkápolnával várja az ide látogatókat. A vár stílusa román-gótikus-reneszánsz-ottomán elemeket ötvöz. Udvarában egy kellemes étterem-kávézó kis pihenésre is hívogat.

A Bazilika előtti térről akár lifttel, akár a sétautak mentén Víziváros irányába lesétálva nem csupán a természetben gyönyörködhetünk, de a séta során felfedezhetjük a csodásan helyreállított Veprech tornyot is, ahol az 1470-es évekből származó, reneszánsz vízgép ma is működő modelljét csodálhatjuk meg. Itt van Öziceli Haddi Ibrahim mecsete is, aki, ahogy azt neve is mutatja, a mai Szerbia, Uzice területéről származik, és élete során biztosan ellátogatott Mekkába, hiszen nevében szerepel a Haddi.

Továbbhaladva a Prímási Palota csodás épületében gyönyörködhetünk, mely a Keresztény Múzeum gazdag tárlatának ad helyet. Innen nyílik az Erzsébet Park, ahonnan mind a kikötő, mind a Duna part elérhető. A sétautak kellemes kikapcsolódást biztosítanak. A partról szépen látható az 1944-ben visszavonuló német katonák által felrobbantott Mária-Valéria híd, melyet 2000-ben építettek újjá, majd 2001-ben meg is nyitottak! A híd határ Párkány és Esztergom között, amin érdemes Szlovákiába is átsétálni, ha másért nem, a csodás látványért, mely a Duna partról nyílik Esztergom irányába.

A fentiek csak rövid bemutatását jelentik a csodás kisvárosnak. Esztergom nem csak egy órás, nem is csak fél napos, de akár egy hétvégés, kellemes program is lehet, hiszen a látványosségok mellett a hajókázás, kirándulások, túrázás további feltöltődési és kikapcsolódási lehetőségeket biztosítanak.

Fedezze fel Esztergomot velem és szerezzen maradandó emlékeket! Látogasson el honlapomra és kérjen egyedi ajánlatot!